Det händer otroligt mycket i svensk skola när det gäller IT just nu. Fantastiskt roligt att se. De goda exemplen radas på varandra och det kollegiala samtalet är gott, både i sociala medier och på annat håll. I skrivande stund ser jag exempelvis på twitter att ett stort antal pedagoger umgås på pedagogisk pub runt om i landet. Systematiserade skoldiskussioner finns också på nätet där människor samverkar på ett sätt som är tämligen inspirerande.

- Inflytande över tid – När saker skall göras.
- Inflytande över rum – Diskutera var saker skall göras. Måste allt ske i klassrummet?
- Inflytande över lektionsstruktur – Vill vi använda lektionerna till diskussion och reflektion, exempelvis via flippat lärande?
- Inflytande över arbetsuppgift. En fantastisk möjlighet med datorn är att låta eleverna välja det sätt på vilket ett innehållsstoff framställs.
- Inflytande över team. En känslig fråga, men det kan vara motiverande att få välja om man vill jobba ensam eller i lag exempelvis.
- Inflytande över balans mellan färdighetsträning (klippa videofilm) och innehåll.
- Inflytande över grad av ämnesöverskridande uppgifter.
- Inflytande över regler för kommunikation i klassrummet, med och utan dator, med såväl andra elever som med lärare.
- Inflytande över policy för användning av datorer, exempelvis när man får pausa (ärligt talat, jag pausar faktiskt också och går in på Facebook emellanåt).
- Inflytande över frågor om respekt, etik och integritet (hur skall vi hantera elever som inte vill bli störda? Hur väljer vi att visa hänsyn? Ljudnivån är inte sällan hög i en-till-en klassrum enligt min forskning).
- Inflytande över elevernas kompetensutveckling. Se exempelvis alldeles utmärkta initiativ i Kalmarsund med elever som digitala coacher.
- Inflytande över lärarkårens kompetensutveckling? Kanske lite för läskigt.
Detta är bara några punkter där vi i skolan kan låta eleverna få ökat inflytande, fångade helt i flykten. Målet är förstås att öka motivation OCH samtidigt öka måluppfyllelse, och utgångspunkten är att datorn förändrar så mycket iklassrummet att elevsituationen också måste förändras. Emellertid, för att detta skall vara möjligt är det, som Helena Kvarnsell mycket klokt påpekar, helt nödvändigt att eleven vet och väl känner innehållet i Lgr 11 / Gy 11. Därför är ett tragglande av detta nödvändigt. Jag föreställer mig att eleverna så småningom knäcker koden och finner att dessa är ett utmärkt navigationsverktyg i en självständig kunskapsbildning som förbereder dem väl inför framtiden. Som grädde på moset, liksom.
7 svar på ”IT i skolan skapar förutsättningar för ökat elevinflytande”
Kommentarer är stängda.