Hoppa till innehåll

Håkan Fleischer

Forskare, föreläsare, författare

Meny
  • Hem
  • Cv
  • Böcker
  • Blogg/texter
  • Podcast
  • Kontakt
Meny

Forskning: studenter hänger sig åt distraktioner omedvetet. Vad betyder det för pedagogens strategier?

Publicerat den 24 april, 201528 december, 2022 av Håkan Fleischer

Jesper Aasgard har nyligen publicerat en forskningsstudie med titeln Drawn to Distraction:A Qualitative Study of Off-Task Use of Educational Technology. I studien tar han utgångspunkt i studenter på collegenivå och pekar på att teknologi alltmer integreras i undervisningen. Vidare pekar han också på att mängden så kallade off-task användning, det vill säga användning av datorer som inte har med undervisning att göra och multitasking är frekvent förekommande. På en postfenomenologisk grund intervjuar han studenter och visar bland annat att den icke önskvärda användningen av datorer inte alltid ens är en medveten handling. Studenterna har blivit så vana att besöka vissa sidor, exempelvis facebook, eller att kontrollera notiser, att de inte ens tänker på hur mycket tid de ägnar åt det. Studenterna beskriver laptopsen som att de har en kraft att ”lura in personen” i dessa distraktiva beteenden. Studenterna menar vidare att det här sättet att använda datorer, som ”bara blir så fort datorn finns där” ibland leder till att de helt måste avstå från att använda datorn för att få något gjort i sina studier.

Den här insynen är viktig. Om studenter sig åt distraktioner på nätet omedvetet, krävs en helt annan pedagogik än den som bygger på att säga: Skärp till dig. Jag tror det är viktigt att förstå dessa processer och jag rekommenderar en läsning av artikeln.

Länk till artikeln:  Drawn to Distraction:A Qualitative Study of Off-Task Use of Educational Technology

Dela med dig!

  • Tweet
  • Mer
  • Pocket
  • Skriv ut
  • Dela på Tumblr
  • E-post

6 svar på ”Forskning: studenter hänger sig åt distraktioner omedvetet. Vad betyder det för pedagogens strategier?”

  1. Ylva Slagbrand skriver:
    26 april, 2015 kl. 20:13

    En ännu mer oroväckande information än multitasking – ”originalet”.

    Det känns som att en-en-satsningen har fått sig en oväntsd och rejäl törn.

    Tänk om vi måste återgå till trådbundet för att kunna fokusera på olika arbetsmoment vid olika tillfällen i vår studievardag?

    Om alltfler elever/studenter inte är medvetna att de lider av konstant tillgänglighetsstress, och alltfler dagisbarn tilldelas surfplattor , finns det kanske till slut ingen som kan fokusera på nuet.

    Beträffande rättssäkerheten i samband med nationella prov så sattes den ur spel redan när de trådlösa nätverken installerades i skolorna.

    Kanske de nya, oroväckande rönen kan leda till att vi tvingad börja tala mera med varandra i skola och ptivatliv?

  2. Ylva Slagbrand skriver:
    26 april, 2015 kl. 21:14

    Å. Jag saknar en redigeringsmöjlighet på den här bloggen! Det är så lätt att missa tangenterna på I-paden. Det ska förstås stå ” oväntad ” och ”tvingas”…. ock kanske ytterligare något … YS

  3. Anki skriver:
    3 maj, 2015 kl. 19:14

    Ylva, om skolan inte undervisar enligt dem förutsättningar som dagens elever har så är det väl pedagogiken det är fel på, inte tekniken. Om elever lätt distraheras av andra saker så att det stör inlärningen, och lider av ”konstant tillgänglighetsstress” så behöver de ju lära sig att hantera denna multitasking. Alltså, förändra pedagogiken och hjälp eleverna att utveckla strategier för att hantera multitaskingen.

  4. Ylva Slagbrand skriver:
    6 maj, 2015 kl. 17:13

    Anki: Det har vi gjort; mobilerna stängs av under lektionstid ( vilket naturligtvis inte minskar elevernas stress resten av dygnet, som vi lärare – tack och lov- inte har att göra med.) Hjärnan får inte vila.
    Under t ex litteraturanalyser har vi inga datorer alls i klassrummet, och dialogen blir av en helt annan, högre kvalitet än när datorerna finns med.

    Det handlar ju också om att korttidsminnet kraschar vid minsta distraktion, något som de flesta är omedvetna om. Trodde Du inte att jag hade förändrat det didaktiska verktyget? I så fall missförstod Du mig antagligen.

  5. Anki skriver:
    6 maj, 2015 kl. 19:06

    Ok, men jag menar att eleverna själva behöver lära sig att hantera multitaskingen, hitta strategier för att inte bli stressade av det. Om lärandet blir bättre utan datorer i klassrummet så är ju det ett bra sätt, men eleverna måste ju ändå lära sig att hantera stressfaktorerna, HUR de ska göra för att utveckla kunskap och inte bli stressade.

  6. Ylva Slagbrand skriver:
    6 maj, 2015 kl. 22:14

    Absolut. Mycket av det arbetet ligger utanför skolans värld .

Kommentarer är stängda.

  • Facebook
  • Instagram
  • Mail
  • LinkedIn
© 2023 Håkan Fleischer | Drivs med Superbs Personligt bloggtema