Våga Tala – jag släppte kontraktet på boken

Jag är tillbaka på ruta ett igen. Jag har släppt ett bokkontrakt. Beslutade mig för att inte ge ut texten eftersom min grundläggande idé inte är den förlaget önskar. Ni kanske tycker jag är knäpp, men det är ganska skönt. För ett år sedan lite drygt skrev jag ett synops till en bok som är en sammanfattning av mina 15 års erfarenhet av att leda Våga Tala-kurser och kurser i praktisk retorik i högskolemiljö. Det inleds så här:

Boken om att Våga Tala är en personligt hållen bok med utgångspunkt i mina 15 år som kursledare på Våga Tala samt Konsten att tala vid Högskolan i Jönköping.

Bokens ton är personlig med gott om egna erfarenheter och exempel från mina kurser. Jag vill skapa en avslappnad känsla kring talandet som är otroligt laddat. Tack vare den kan läsaren också förmå sig själv att våga lite mer, att faktiskt utvecklas. Jag vill i boken skapa känslan av förtroende mellan författare och läsare, och signalera att jag ”finns där”. Totalt har jag arbetat med cirka 300 studenter som alla önskat sig bättre mod och självförtroende i talad kommunikation. De allra flesta har lyckats – när de varit beredda att lägga ner arbete på sin talängslan.

Stilistiskt kommer den ligga nära min bok Studieteknik – så lyckas du med dina studier. Den innehåller redan ett avsnitt om att hålla presentationer. Avsnittet i den boken är mestadels fokuserade på hantverket. Denna bok expanderar och utvidgar detta innehåll och har mer fokus på att hantera talängslan och att verka starkt uppmuntrande.

Bokens texter varvas med en övningsruta i varje kapitel, där läsaren stegvis får bygga upp en presentation och tillämpa det hen lärt sig av boken bit för bit. I boken finns också faktarutor där fördjupande resonemang sker. Våga Tala är primärt tänkt att användas till elever och studenter men kan också användas för alla som vill utveckla sin förmåga och sitt mod att tala publikt.

Nu har jag och bokförlaget bestämt att inte ge ut Våga Tala. Jag känner att det skaver och min skrivprocess fungerar inte helt enkelt för att det inte är min text längre. Det har skavt väldigt länge. Jag vill ge ut boken till elever och studenter som är rädda för att tala inför publik men förlaget vill göra boken till en resurs för lärare. Det ligger i förlagets utgivningslinje, ingen skugga på deras önskan. Självklart måste de ha en konsekvent hållning. Men för mig blir det märkligt och jag måste värna min integritet. Jag hittar inte kroken riktigt, jag får ingen ingång i texten.

Så, nu sitter jag här med ett riktigt bra synops på Våga Tala som går väldigt bra ihop med Studieteknik – så lyckas du med dina studier. Frågan är om den blir verklighet? Den som lever får se. Jag är öppen för förslag, så hör av er.

2 svar på ”Våga Tala – jag släppte kontraktet på boken

  1. Så synd! Låter som en fantastisk bok! som jag verkligen skulle behöva:-)

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.