E-sport på schemat. Nej, det är inte 1 april idag.

e-sport

 

Huvudvärken gör sig plötsligen påmind. Jag håller den stången genom att överväga huruvida det jag just läst är ett aprilskämt. En förhalning av oundviklig migrän visar det sig. Det vore nämligen ett alldeles utmärkt skämt såsom de brukar se ut i våra tidningar. I grunden skall en vansinnighet presenteras som är värd att skratta åt förpackad på ett sådant sätt att läsaren tänker: “nja, undrar just… nej, det HÄR är årets aprilskämt”. Men problemet är att det inte är ett aprilskämt. Huvudvärken knackar på igen.

I Närkes Allehanda Örebro meddelas nämligen idag med viss munterhet att så kallad e-sport blir ett idrottstillval från hösten. Det handlar alltså om att ägna skoltid åt att spela datorspel. För säkerhets skull vill man peka på att det inte är spelet i sig som är det viktiga:

– Fokus ligger inte på spelandet själv utan egenskaper som behövs för att spela, säger ansvarig lärare, Mats Låås.

Skoltiden skall enligt artikeln läggas på att förbättra spelandet, men också att bidra till kreativitet och förmåga att fatta snabba beslut. Och det här, menar man från skolans sida, är viktiga kunskaper eleverna får med sig:

– E-sport utvecklar initiativförmågan, kreativiteten och förmågan att ta snabba beslut. Egenskaper som behövs i bland annat IT-branschen, säger Mats Låås.
Jens Englin från Swerock, som var en av föreläsarna under kvällen, tillägger:
– Man kan också säga att det har ett egenvärde i sig eftersom att det finns ett stort intresse för e-sport.

Och visst är kreativitet och beslutsfattande viktiga egenskaper. Men att påstå att spelande av datorspel på skoltid är bästa möjliga sätt att utveckla sådana egenskaper är ungefär som att säga att bästa sättet att lära sig baka är att gå på Liseberg och köpa fika. Stillsamt tittar jag en gång till på telefonen. Nej, det ÄR inte 1 april. Det är 7 april, och därmed får artikeln betraktas som ett tidstypiskt dokument vad gäller skoldisursen år 2016. Jag gnider tinningarna litet extra och tar en Panodil till.

Photo credit: k0a1a.net via Foter.com / CC BY-SA

2 svar på ”E-sport på schemat. Nej, det är inte 1 april idag.

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.