Är Bett 2016 värt 17 miljoner kronor för skolsverige?

Bet 2016 och kritiskt tänkandeÅrets Bettmässa pågår med tillhörande arrangerade resor av flertalet stora aktörer. Jag har roat mig med att räkna på biljettpriserna hos fyra stora arrangörer och deras deltagarantal. Den totala kostnaden, räknat på de billigaste alternativen, utan tilläggsprogram, utan enkelrumstillägg, blir cirka 17 miljoner kronor. Då har jag alltså inte räknat med enkelrumstillägg för de som vill ha det, traktamenten, resor till flygplats, vikarier för lärare som är på plats etcetera. Jag har inte heller räknat med andra arrangörer eller de som reser i egen regi, vilket jag vet är vanligt förekommande. Sannolikt landar siffran om alla kostnader skulle beräknas avsevärt högre, en gissning är runt 30 miljoner kronor.

I detta sammanhang måste man fråga sig hur mycket skolutveckling svensk skola får för pengarna och hur pengarna kunnat användas istället. Det är inte tal om att här finns intressanta seminarier och föreläsningar från både forskare och praktiker. Absolut. Här finns också en hel IT-mässa som alldeles sannolik är relevant för en IT-inköpare. Men det finns också väldigt mycket annat och om pengarna är begränsade måste man se till vad man väljer bort till förmån för Bett 2016.

Jag har under min twitterbevakning av svenskarnas deltagande på Bett 2016 sett lärare som dansar på en matta varpå en dator spelar upp olika ljud. Jag har sett människor lyriska över att de fått bygga hattar, paraplyer och kuber av sugrör. Nämnda sugrör ingår för övrigt i ett litet kit skolor kan köpa av researrangören. Bett 2016 bjuder på festligheter där komiker uppträder. Lärare blir erbjudna att köpa spraydofter för att skapa olika mentala tillstånd i klassrummet (jo, det är sant). Föreläsningar pågår där skolsystem utan visioner lovordas. De goda exemplen staplas på varandra. Gamla sanningar presenteras som nya häpnadsväckande rön (“Tekniken måste fungera i klassrummet för att det ska fungera“. No shit Sherlock). Här piskas en gruppstämning upp på ett mycket medvetet sätt: man har kul, det är festligt, man är i smöret bland de andra som är på Bett. Man är någon som är lite mer än alla andra helt enkelt. Den här gruppstämningen gör dessvärre att den intellektuella bearbetningen av det potentiellt värdefulla stoffet blir lidande. Jag ser exempel på lärare och rektorer som twittrar ungefärligen varannan minut med budskap som: “Låt oss inte tänka, låt oss göra“.

Och apropå kritiskt tänkande på Bett 2016. Jag gjorde en stillsam notering om att jag nåtts av blott en enda kritiskt reflektion från mässan i mitt twitterflöde (låt vara inte bevakat varje minut, men dock i ett sammanhang av hundratals tweets). En representant för en stor skolaktör och också programarrangör i samband med Bett 2016 svarade då så här:

Nice, då har “det kritiska tänkandet” som alltid glorifierats inte fått förstöra alltför mycket.

Uttalandet är förvånande ärligt men också häpnadsväckande. Kanske är det en olycklig formulering, men den speglar dock ryggradsreflexen hos en av aktörerna i sammanhanget. Bett 2016 är inte primärt en plats för tänkande. Det är en plats för inspiration och nätverkande enligt de gamla rävar jag pratat med. Och naturligtvis ett säljevenemang av såväl materiella ting som mer ideologiskt färgat gods.

Nå, trots de seriösa inslagen som finns, för det gör de, är Bett 2016 värd 17 miljoner? Mitt enkla svar är nej, och jag tycker det är oansvarigt att åka på dessa resor för sin arbetsgivares pengar utan att ta sig en riktig funderare. Jag vet. Du tänker att du som resenär inte kan ta ansvar för alla andra, din biljett kostar bara 15.000 kr och det är det du kan ta ansvar för. Fine. Men låt mig ge detta konkreta exempel:

En mellanstor kommun har i år skickat 40 deltagare till Bett 2016 via en arrangör. En uppskattad kostnad för detta kalas är dryga 400.000 kr, räknat på det billigaste programmet inklusive resa. Fortfarande är inga kostnader för traktementen och eventuella tilläggsprogram inräknat. Under några få dagar bombarderas dessa 40 personer med intryck, skoj och allvar blandat om vart annat, och de känner sig närda när de kommer hem. Men hade dessa 400.000 kr kunna användas bättre? Ja, jag skulle tro det. Exempelvis hade kommunens samtliga lärare kunnat få kvalificerade forskare att hålla föreläsningar varje vecka i lite drygt ett år (baserat på min vetskap om hur arvoden för forskare räknas ut av högskolors uppdragsavdelningar). Bara som ett exempel. Ett par dagars glam för några, eller ett års kvalificerad kompetensutveckling för alla under ett år? Valet är för mig enkelt.

6 svar på ”Är Bett 2016 värt 17 miljoner kronor för skolsverige?

  1. Pingback: BFL och lärande, andras saml o bloggar | Pearltrees

  2. Vad kostar forskning om skola varje år? Hur mycket har våra resultat höjts (tex i PISA-mätningarna) tack vare forskningen? Ska vi lägga ner all forskning? #dummaresonemang

  3. Alltid svårt det där. De individer som åker ser det nog som ett skänt avbrott, få bli inspirerade och träffa andra. En förmån i ett stessigt och tungt jobb. Som individer skulle jag säga att varje lärare är värd det. Men som du säger till vilkenpris om vi ser till skolutvecklingen i stort. Har någon gjort mätning av effekten av att åka på ex Bett? Effektmål och allt sådant där som man jobbar med nu för tiden.

  4. Hur får man egentligen skolan stt utvecklas? Mer matning av forskning? Ökat engagemang? Mer elevcentreribg? Mer vårdnarshavarsamarbete? Fler direktiv från regeringen(Björklund)?
    Låt skolor få välja sin väg och tro inte att din lösning är den enda. Engagerade lärare är väl ändå den störste framgångsfaktorn?

  5. Pingback: BETT 2016 – Lärande Skara

  6. Pingback: Marknadiserad skola problematisk enligt Löfven | Håkan Fleischer

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.