Mobilfria lektioner – en replik

mobilfria lektioner? nej tackSå blossade ännu en förbudsdebatt upp i sociala medier. För några månader sedan uppmärksammades en artikel i DN med titeln Förbättra resultaten i skolan genom att kasta ut datorerna från lektionerna. Författaren till artikeln är lärare och har helt sonika beslutat att datorerna inte får förekomma på hans lektioner. Jag skrev en replik på detta inlägg med titeln Om eleverna inte får använda datorerna blir skolan en enda lång historielektion.

Mobilfria lektioner är inte vägen

Nu är det alltså dags igen. I artikeln Mobilfria klassrum gör gott för barn låter läraren och politikern (M) HåGe Persson meddela att han systematiskt tar mobilerna från eleverna. Jag citerar artikeln i Expressen:

Mobillösa lektioner gör eleverna mindre stressade och att de kan fokusera på de uppgifter de förväntas utföra. Därför tar jag ifrån eleverna deras telefoner på mina lektioner, skriver läraren HåGe Persson.

Artikeln fortsätter med en alarmerande ingress:

Mobillösa lektioner gör eleverna mindre stressade och att de kan fokusera på de uppgifter de förväntas utföra. Därför tar jag ifrån eleverna deras telefoner på mina lektioner, skriver läraren HåGe Persson.

HåGe har faktiskt både rätt och fel när det gäller mobilfria lektioner. Han har absolut rätt i att mobiltelefoner kan stressa eleverna, något vi måste ta på allvar. Min egen avhandling pekar på hur datorisering över lag (och visst får vi räkna mobilerna hit, de är ju trots allt små datorer) leder till ökade distraktioner som kan bidra till att sänka kunskapskvaliteten. Trots det menar jag att mobilfria lektioner medelst tvingande insamling är fel väg att gå. Slutsatsen HåGe drar – det vill säga att mobilfria lektioner är att föredra – är problematisk av åtminstone tre skäl.

För det första får man nog säga att det är skolans uppgift att lära eleverna att hantera de distraktioner som uppstår i det kommande yrkeslivet. Vem har inte suttit och arbetat och blivit irriterad av notiser och pling, eller för all del upptäckt att alltför mycket tid har gått åt till att surfa på Facebook? Slutsatsen måste bli att vi behöver lära oss att hantera dessa störningar. Vägen är inte mobilfria lektioner. Vägen är att lära hantera. Om lärobjektet (lära sig hantera telefonen/distraktioner) systematiskt plockas bort från eleven, hur skall hen då kunna närma sig det?

För det andra är det en väsentlig skillnad att som lärare vid behov säga “Lägg undan telefonen” och att regelmässigt säga “Lägg telefonen där”. Dessutom, som kloka Jacob Möllstam påpekade, kan inte läraren utan vidare ta sig rätten att omhänderta eventuellt störande föremål proaktivt.  Det är för mig absolut självklart att mobiler och andra störande element skall plockas bort ur undervisningen när alla andra alternativ är prövade. Här blir insamlingen av mobilerna det första som sker, på regelmässig grund med mobilfria lektioner som självändamål. Jag tycker det speglar en syn på lärarens uppdrag som är problematisk. Jag skulle hellre se att man först prövar att skapa gemensamma regler och upprätthåller förtroendefulla relationer mellan elev och lärare för att se till att de efterlevs.

För det tredje är de digitala verktygen ett potent redskap för lärande. Precis som alla verktyg kan det förstås användas konstruktivt eller destruktivt. Men en sak är säker – det digitala verktyget kan aldrig användas konstruktivt om det regelmässigt försvinner ut ur elevens synfält. Jag är själv skeptisk till idéer om att elever regelmässigt skall agera enligt Bring Your Own Device osv av rättviseskäl – men om det nu är så att en elev faktiskt kan genomföra delar av sitt skolarbete genom att använda sig av sin telefon – skall hen då bli hindrad? Än värre – skall den enskilde eleven som faktiskt KAN hantera sin telefon bli kollektivt straffad och fråntagen möjligheten att använda ett potent verktyg för sitt lärande? Snacka om orättvisa.

Av dessa tre skäl vill jag peka på att det måste finnas alternativ till att kräva mobilfria lektioner. Skapa tydliga regler och upprätthåll dem genom dialog, medbestämande och förtroendefulla relationer. Förbjud inte elever att använda potenta verktyg för att fördjupa sin kunskapsbildning; hjälp dem istället att göra det så optimalt som möjligt.

Håkan Fleischer, fil dr i pedagogik och författare (tillsammans med Helena Kvarnsell) till Digitalisering som lyfter skolan

4 svar på ”Mobilfria lektioner – en replik

  1. Hur ställer du dig till de elever som behöver sin telefon med timstock i för att kunna göra ett så bra resultat i skolan som möjligt?

  2. Pingback: Mobilfria lektioner - en replik | Håkan F...

  3. Pingback: Facebook 2015 - Web pages | Pearltrees

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.