Ny studie om ipads i 1-1

En nyligen publicerad studie från Australien visar positiva effekter av användning av ipads i 1-1 pedagogik. Ipadsen anses i studien ge ökade möjligheter för lärande och skapar motivation. Ipaden har använts relativt traditionellt: 75% av användningen härrör från att söka information och att läsa och bearbeta texter.

Studien pekar på att föräldrarna bör erbjudas en utbildning/introduktion till hur surfplattan fungerar och vad som är möjligt att göra med den ur pedagogisk synvinkel, hur den skall hanteras hemma för skolarbete etcetera. Studien pekar också på att det behövs aktiva strategier för att hantera de distraktioner som uppstår, genom att eleven tycker det är roligt att göra saker som inte relaterar till skolarbetet. Detta är naturligtvis inget nytt. Det är viktigt att lärare och elev fortlöpande diskuterar vilka förväntningar det finns på hur arbetet skall gå till och när surfplattan får användas till “annat”. Barn och ungdomar klarar av att leva upp till mycket höga förväntningar, om de bara får en chans.

Referens

Willocks & Redmond. (2014). Evaluating a 1-1 ipad project: Beyond Rose Coloured Glasses. Presented at Australian Computer – Educator Conferenses (ACEC) 2014.

1 svar på ”Ny studie om ipads i 1-1

  1. Studien visar att föräldrarna behöver en liten utbildning för hur Ipaden ska användas så att barnen inte tappar bort sig i annat.Tyvärr är risken extremt stor att barnen tappar bort sig i annat. Små barn behöver i första hand lära sig att utveckla sina motoriska och sociala färdighetermm..Dessutom är motionen viktig inte bara för deras dagsaktuella välbefinnande utan även för deras framtida hälsa. Sedan det där som få vuxna vill befatta sig med och det är strålningen som är mycket riskfylld. Sympatiserar med, Steve Jobs, som var inte utan anledning mycket restriktiv vad gäller sina egna barns användande av digital utrustning. Först så kallade lärplattor på förskolan sedan hemma som en dålig barnvakt åt trötta föräldrar. Tveksam till denna,utveckling…

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.