Effektiv feedback för lärare och andra ledare

effektiv feedback för lärareFeedback är en viktig del i undervisningen och i allt annat ledarskap. Det är inte bara eleven som har nytta av bra feedback. Också som lärare får du värdefull information tillbaka genom din feedback: vad fungerar bra och vad fungerar mindre bra? Detsamma gäller naturligtvis feedback i annan typ av ledarskap. Det gäller dock att veta när och hur man skall ge feedback. 

Det är dock viktigt att komma ihåg att bra feedback ges under tiden lärandet sker, medan det fortfarande finns möjlighet att åstadkomma förändringar. Jag tycker också att feedback till eleven skall vara åtskilt från bedömning, annars är det lätt enbart det som eleven tar åt sig. Feedback definieras här som information om hur det går i elevens (eller den anställdes)  ansträngningar att nå sina mål.

Rätt förutsättningar
Det krävs bra förutsättningar för att den lärande skall ta åt sig av feedbacken och kunna använda den på rätt sätt. Rätt förutsättningar innebär att det skall vara en miljö som man vet att man har råd att göra misstag i. När misstaget betraktas som en lektion och inte som ett misslyckande är man på rätt väg.

Feedback åt båda håll
Som lärare eller annan ledare är det viktigt att komma ihåg att feedbacken som kommer från den lärande kan vara lika viktig som den som ges från läraren. Att ge feedback handlar således likamycket om att lyssna och ta åt sig som att tala och agera.

Vem styr feedbacken? 
John Hattie påpekar att mycket av feedbacken eleven får är från andra elever. Detsamma gäller säkerligen även i yrkeslivet. Det är viktigt att påpeka att en stor del av den här feedbacken kan vara felaktig. Å andra sidan är det naturligtvis motiverande att feedbacka varandra vid lärande. Balans och struktur krävs således. Det är viktigt att du som ledare syns i feedbacken.

Effektiv feedback kräver målorientering
För att feedback skall fungera måste den vara målinriktad. Den som får feedback måste veta exakt var man skall nå fram till. Annars handlar feedback alltför mycket om att bara berätta för den lärande om vad han eller hon skall göra. Detta skapar passivitet.

Lästips
Feedback for learning av Susan Askew.

P.S Artikeln är publicerad i mitt veckobrev Spirande Yrkesliv. Prenumerera du också, och få sådana här artiklar i brevlådan varje måndag.

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.