8 sätt att bli en bättre lyssnare

Att vara en bra lyssnare är bästa vägen till en bra kontakt som skapar förtroende och får motparten att vilja prata vidare med dig. Att vara en bra lyssnare skapar en god grund för en relation med medarbetare och kollegor som kan komma till pass när relationen ställs på prov.  

Är du en bra eller dålig lyssnare? 
En dålig lyssnare blir lätt distraherad, dagdrömmer och låtsas att hen är uppmärksam, fast hen egentligen inte är det. En bra lyssnare däremot har aktiva strategier för att bekämpa distraktioner, anstränger sig för att fokusera och använder både kroppsspråk och stödjande ord för att visa att uppmärksamheten ligger på den som blir lyssnad på. Hur blir du då en bättre lyssnare? Här följer åtta tips.

Döm inte på förhand
Det är lätt att döma på förhand. När vi gör det slutar vi lyssna objektivt, och hör bara sådant som bekräftar förhandsdomen. Försök att inte ha förutfattade meningar om vad din motpart kommer säga på grund av utseende, yrke eller kultur.

Respektera åsikten
Vi tycker olika om en massa saker, men försök att respektera åsikten eller världsbilden som den du pratar med har. Du behöver inte hålla med bara för att du lyssnar, nickar och säger ”jag förstår”. Tänk på att det som låter helt vansinnigt i dina öron är någon annans verklighet.

Använd ögonkontakt
Använd ögonkontakt – men lagom mycket. Se till att du har stadigt blickbeteende, och växla av ibland för att ge den du pratar med lite lugn och ro. Ju känsligare det ni pratar om är, desto viktigare är det att också växla bort blicken.

Kroppsspråk
Använd ett aktivt kroppsspråk, luta dig framåt, visa med riktningen på kroppen att du är fokuserad.

Avbryt inte
Det är bara oartigt. Istället är det viktigt att låta pauserna ”verka ut”. Då kommer det oftast mer som hen vill prata om. Våga pausa dubbelt så länge som du tror att det behövs.

Ge bekräftande signaler
Nicka, humma, fyll i med stödord. Bekräfta och visa att du lyssnar.

Lyssna efter huvudbudskapet
En del ”bubblar på”. Lyssna efter huvudbudskapet. Vad är den röda tråden? Tolka, men se till att inte övertolka. Lyssna också efter det som sägs mellan raderna – det insagda – och det som hen undviker att prata om – det osagda.

Sammanfatta
När du svarar, se till att sammanfatta vad hen har sagt emellanåt. Naturligtvis kan du inte göra det varje gång, men om hen har pratat en längre stund så passar det bra. Det gör det också möjligt för hen att korrigera om du avslutar sammanfattingen med ”har jag fattat saken rätt då?”.

 

Den här artikeln publicerades också i veckobrevet Spirande Yrkesliv. Prenumerera du också och få artiklar som denna varje måndag, rakt ner i brevlådan. Alldeles gratis. 

1 svar på ”8 sätt att bli en bättre lyssnare

  1. Att lyssna och vara intresserad och tolerant mot en som talar det betyder absolut inte samma sak att du är intresserat konversation eller hålla med honom . Ibland till exempel när man pratar med sin handledare, är det väldigt svårt att vara en bra lyssnare. Men du måste såklart vara en bra lyssnare, eller hur? Kritik är det svåraste och obehagligaste i kommunikationen. Men när du snackar med din kompis är det en annan sak. Du behöver inte svettas och bli nervös. Du behöver inte att kontrollera vad du säger eller vad du göra.

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.