TänkOm: Sluta bluffa om Puentedura

I Sverige har en debatt om Puenteduras framfart med falsk marknadsföring (vad det tycks, då ingen lyckas hitta någon forskning från denna man som gång efter annan presenteras som världsledande forskare av bland annat TänkOm). Detta har inte undgått TänkOm. Ändå mörkar TänkOm alltjämt sin kunskap om Puentedura och hans bakgrund, och använder en retorik som skyler över falsk marknadsföring med något mer beskedligt, nämligen att råkat vara otydliga. Jag citerar TänkOms blogg idag:

På vilka sätt vi i TÄNK OM över tid varit tydliga eller otydliga med Rubens bakgrund känner jag inte till fullt ut, men har vi uttryckt oss oklart är det förstås beklagligt. Det ska vi i så fall vara tydligare med nu. På samma vis som vi i våra utbildningar idag är mer tydliga med bakgrunden till framtagande av SAMR-modellen och de teorier och studier som ligger till grund för denna. 

Jag vet inte om Frida på TänkOm har läst Jonas Linderoths öppna brev till Ruben Puentedura. Jag vet inte med säkerhet om hon läst mitt mycket kritiska inlägg om SAMR-modellen, som i stort tar upp samma kritik. Jag vet inte heller om hon läst kritiken mot SAMR (eller rättare sagt dess legitimering) i min avhandling.

Vad jag däremot vet med säkerhet är att nuvarande vd i somras ringde upp mig, och förhörde sig om två saker i ett trivsamt samtal. Det ena handlade om förra vd:s hotfulla beteende och hans oskick att sända förtalsbrev till folks arbetsplatser när debatten inte passade denne – enligt egen utsago – renässansman. Det andra handlade om nämnda Puentedura, där faktaunderlag på ett mycket tydligt sätt lades fram till TänkOm:s nuvarande vd. Vd fick då tydligt klart för sig att Puentedura marknadsförs som forskare på felaktiga grunder (vad som än så länge kunnat bevisas). TänkOm använder retoriken på vilseledande sätt i ovanstående urklipp. Att kalla den hårda marknadsföringen som otydlig skyler över det faktum att TänkOm vet att den bygger på lögn. Det är skillnad på att vara otydlig och på att ljuga, inte sant? Ändå fortsätter TänkOm att göra just det: att ljuga – TänkOm vet mycket väl hur Puentedura har lanserats. Istället för att skyla över det uppenbara, varför inte be era kunder om ursäkt?

 

2 svar på ”TänkOm: Sluta bluffa om Puentedura

  1. Pingback: TänkOm: Sluta bluffa om Puentedura | Digit...

  2. Jättebra inlägg. Om man ska vara lite cynisk så behöver de inte Puenteduras längre. Nu är det nämligen Ipads som ska säljas in i skolorna, inte datorer. Undrar vad det betyder att vara certifierad IPad konsult från Apple. Jag säger som Jonas L. Finns det forskning på det någon..?

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.