Invited Speaker Skolbibliotek 2011

Har fått äran att vara inbjuden talare på Skolbibliotek 2011 i Stockholm. Jag pratar på fredagen, den 14 oktober närmare bestämt. Jag finner det smickrande och intressant att ett blogginlägg kan generera flera sådana här taluppdrag! Mitt inslag på konferensen beskrivs så här:

Många skolor satsar på 1:1 (en dator per elev). Oav- sett om din skola har många eller få datorer ställer digitaliseringen nya krav på informationskompetens. För att lyckas behöver biblioteket utvecklas till att bli en knutpunkt för elever, lärare och föräldrar.

  • Aktuell forskning: bibliotekets roll för informations- och mediakompetens inför och efter införandet av 1:1!
  • Bibliotekariens informationskompetens – grunden för kvalitativa elevarbeten
  • Hur kan skolbiblioteket bidra till att föräldrarna stimulerar elevernas skolarbeten?

Håkan Fleischer, doktorand i pedagogik, Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping Håkan specialiserar sig på hur aktörerna i skolan – lärare, ledare och skolbibliotek – påverkas i sin profes- sion vid införande av 1:1.

Det blir garanterat intressant, och helt säkert dagsfärska tankar! Min förhoppning är att stimulera och sporra skolbibliotekens roll in i skolan, alltså inte enbart som en serviceenhet åt skolan, utan som en reell del i undervisningen.

Programmet i sin helhet verkar väldigt intressant, men dessvärre har jag bara möjlighet att vara med på eftermiddagen på fredagen. Dock hinner jag med att lyssna på talaren efter mig, Tomas Barth, som pratar på temat “Så får du det viktigaste gjort – och tid över till annat!” Själv använder jag mitt GTD-system a la David Allen – men här ska vi få höra om något som kallas FOPPA-modellen. Ser fram emot det!

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.