Almedalen – framtidens bibliotek

Almedalsveckan pågår för fullt. Jag undrar varför jag inte är där. Har inget bra svar, mer än att jag inte brukar vara där. Faktiskt har jag aldrig varit där. Men ändå. 15% av seminarierna handlar om skolan sägs det.

Nå, jag hittade via K-blogg ett intressant inlägg från seminariet Framtidens bibliotek. Här diskuteras just hur läsandet ser ut om 20 år, om biblioteken behövs, vad biblioteken skall stå till tjänst med, och framför allt, vilket jag tycker var spännande, om de traditionella bokförlagen verkligen behövs. Jag klipper direkt från referatet:

Det brann till lite när Karin Linder frågade om förlagen kommer att behövas. Kan inte biblioteken ge ut böckerna? Hon fick genast svar av företrädare för förläggarföreningen som satt på första raden.

De försvarade sin roll genom att säga att någon måste ju sålla i flödet annars skulle det svämma över med amatörtexter.

Jo jo. Spännande som sagt. Läs hela referatet här. Jag är för övrigt fortfarande av den uppfattningen att när det gäller läsning och lärande via läsning, är det inte skolan och lärarna som ligger i framkant. Dessa har en närmast konservativ ståndpunkt enligt mig. Istället rycker de klassiska gråknutarna fram, det vill säga bibliotekarierna. Här finns den absolut toppkunskapen i fråga om digital literacy, och skolan borde bli mycket skickligare på att tillvarata den kompetensen. Och inte är det särskilt mycket grå knutar i håret heller nu för tiden. Om det kommer jag för övrigt hålla föredrag på konferensen Skolbibliotek 2011.

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.