Dropbox – en underbar tjänst för lärare och andra

Lägg bort din usb-sticka, och sluta skicka e-post med filer till dig själv: Dropbox kommer förändra hur du handskas med att flytta, dela och säkerhetskopiera dina filer för alltid. Dessa Dropbox-tips för lärare kommer att visa dig hur du får ut det mesta av detta mångsidiga verktyg för säkerhetskopiering och filsynkronisering i skolan och hemma. Otålig? Skaffa Dropbox direkt!

Vad är Dropbox?

Dropbox erbjuder en online backup-tjänst, gratis filsynkronisering och möjlighet att dela filer med andra. Det gör att du kan komma åt dina lagrade filer på en Mac, PC eller Linux-dator, eller när du är på språng med hjälp av en app för iPhone, Ipad eller Android-enheter. Ändringar i dina filer säkerhetskopieras på nätet, och kan nås från vilken dator som helst med internetuppkoppling. Hela processen är automatiserad, arbetar i bakgrunden, och kommer inte sakta ner din dator. Det låter kanske för bra för att vara sant, men nu kan jag faktiskt inte vara utan det.

Hur fungerar det?

När du registrerar dig för ett Dropbox-konto, hämtar du en särskild mapp till en dator eller bärbara enhet som du arbetar med. I skolan har jag en Dropbox-mapp på min iMac, och hemma har jag en på var och en av mina datorer. Jag kör också Dropbox på både Ipad och Iphone. Allt jag lägger i min Dropbox-mapp säkerhetskopieras automatiskt till arkivet online och synkroniseras till mina andra Dropbox-mappar på alla enheter automatiskt. Säg till exempel att du arbetar med att skapa SMART Board Math-aktiviteter i skolan, men inte riktigt avsluta det man ville få gjort, så du sparar arbetet i din Dropbox-mapp. När du har sparat en kopia av filen kommer den snabbt visas på din hemdator, precis som det var när du sparade den. Du kan avsluta det hemma på kvällen och spara den, trygg i förvissningen om att den senaste versionen kommer att vara i din Dropbox-mapp på skolan nästa dag.

Fördelar för lärare

 • Det är gratis: Alla lärare älskar gratis verktyg, och den grundläggande Dropbox-tjänsten är just detta: Gratis! Du får 2 GB gratis lagringsutrymme för att synkronisera, lagra och dela dina favorit-filer. Såvida du inte sysslar med stora videofiler, är detta en generös tilldelning som sannolikt kommer att omfatta de flesta lärarens behov. Om majoriteten av dina filer är textbaserade behöver du bokstavligen hundratals, kanske tusentals filer att nå gränsen på 2 Gb.
 • Det är bekvämt: När du får Dropbox och börjar använda det på regelbunden basis, kommer du älska hur enkelt och bekvämt systemet är att använda. Glöm att mejla dig själv filer, köpa dyra CD / DVD, eller försök att hitta den gäckande usb-stickan. Allt du behöver göra är att spara filen med Dropbox. Det kommer då att backas upp och synkroniseras till alla apparater du har en Dropbox-mapp på. Du behöver inte ge några instruktioner, köra något program eller schemalägga någonting: det bara rullar i bakgrunden.
 • Även om du är borta från din dator med Dropbox kan du logga in på ditt konto via webben och nå alla samma filer du har på datorn, ladda ner dem och använda dem som du tycker passar.
 • Det sparar tid: Även om jag inte ska uppmuntra till att strunta i backuper, är det faktiskt så att Dropbox kan ta bort åtminstone en del av säkerhetskopieringsbehoven. Om datorn kraschar, eller om du råkar skriva över en fil av misstag, kan du alltid återställa den via Dropbox. Skönt med en säkerhetskopiering av viktiga dokument som ständigt är igång, så fort en ändring sker.  Om du lyckats radera hela din Dropbox-mapp på datorn, exempelvis om du behövt formatera om: Ladda ner en ny Dropbox-mapp, logga in med ditt konto, och vips är allt återställt igen!

Fler fördelar för lärare

 • Dela filer: Du kan dela filer, eller till och med mappar, med andra Dropbox-användare. Så, om alla lärare i på skolan använder Dropbox, kan du till exempel skapa en mapp för att dela länkar till dina favoritbilder, pedagogiska spel eller webbplatser. När en lärare lägger till en ny länk, kommer den att vara tillgänglig för alla att se. Du kan också dela en länk till en av dina filer (exempelvis ett word-dokument) genom att skicka läraren en länk för att ladda ner den direkt från din Dropbox. På så sätt behöver du inte att fylla upp någons e-post med stora filer som gör mail-systemet trögt.
 • Använd den med elever: Studenter som har Dropbox-konton kan njuta av alla förmåner som anges ovan för lärare. Men de kan också använda den för att lämna in uppgifter, och lagra sina e-portföljer. När de avslutar ett uppdrag, de kan dela filen med dig genom att skicka dig en länk. Läraren kan sedan läsa filen, markera och lämna kommentarer på den, och spara anteckningar för studenten att läsa senare.
 • Använd mobila apps: Dropbox kan användas på iPhone, Ipad, och på Android-enheter. Ladda ner den aktuella applikationen, och ha tillgång till dina filer var du än är. Det är ett bra exempel på mobilt lärande. Alla populära filtyper kan visas på dessa enheter när du hämtar Dropbox Mobile App.

Hur man får Dropbox

Du kan få Dropbox för dina egna datorer och mobila enheter genom att besöka Dropbox.com och registrera dig för ett nytt konto. Du måste ange en e-postadress och några grundläggande detaljer, men efter som du kan hämta din egen Dropbox-mapp och börja säkerhetskopiera, dela och synkronisera dina filer. Som nämnts ovan, är den grundläggande konto gratis, så du kan prova det utan kostnad så länge du vill. Detta är ett bra verktyg för lärare att använda! Jag är säker på att det kommer att göra ditt liv som utbildare enklare omedelbart. Jag rekommenderar att skaffa Dropbox direkt via denna länk.

4 svar på ”Dropbox – en underbar tjänst för lärare och andra

 1. Pingback: Dropbox – en underbar tjänst för lärare och andra | I huvudet på Håkan Fleischer | lärresurser | Scoop.it

 2. Vad säger Datainspektionen om Dropbox? Måste skolan skriva ett personuppgiftsbiträdesavtal och håller detta vid en inspektion?

 3. Pingback: Dropbox – en underbar tjänst för lärare och andra | IT-rådet vid HUC

 4. Pingback: Upp i det blå? Molntjänster i skolan | Håkan Fleischer

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.