Fyra smarta sätt att söka på Wikipedia

[adsense]

Wikipedia fyller tio år i år, om jag inte minns fel. Dryga 683 miljoner användare varje år (siffran är från 2009). Själv använder jag ofta Wikipedia som utgångspunkt när jag behöver sätta igång någon slags kunskapsinhämtning, även i min forskargärning. Hur man skall förhålla sig till innehållet ur vetenskaplig synvinkel kan alltid diskuteras, själv använder jag aldrig wikipedia som referens i den slutliga produkten, av skäl som blir uppenbara nedan.

Jag hör ibland talas om skolor som förbjuder Wikipedia-användning, med hänvisning till informationens ibland bristande kvalitet. Ett sådant tänkande springer emellertid inte från ett nyanserat, kritiskt tänkande i lärarrollen, utan snarare från ett tänkande som premierar frihet från ansvar och statiska rutiner. Det finns nämligen – för såväl elever och lärare som för forskare – några goda skäl att använda Wikipedia:

För det första ger artiklarna ofta tillgång till nyckeltermer som behövs till vidare sökningar. Via dessa kan man sedan gå allt djupare in i sitt ämnesområde.Här stimulerar Wikipedia fram kreativa sökningar.

För det andra ger det en viss känsla för hur ämnet i allmänhet behandlas och uppfattas. Med den ibland smärtsamma erfarenheten att en mer vetenskaplig beskrivning av samma fenomen ser helt annorlunda ut, ger denna information ytterligare dimensioner åt kunnandet.

Ett tredje skäl att söka på Wikipedia är att en del av artiklarna ger bra referenser – Wikipedia blir på så sätt en del i ett trådsökande.

Med anledning härav har jag samlat ihop fyra smarta sätt att söka på Wikipedia, utöver en helt vanlig, klassisk sökning:

Qwika: Söker inte bara igenom Wikipedia, den söker i en stor mängd andra wikis över (några tusen).

Wikiwix: Den ultimata sökmaskinen för wiki. Den söker igenom alla Wikipediasajter på en gång, ex Wikiquote, Wikionary, Wikinews. Den söker också wiki-bilder på smidigt sätt, samt gör sökningar i en atlas.

WikiMindMap: Ett supercoolt sätt att söka på Wikipedia. Skriv in en sökterm, så får du upp en minmap baserad på relaterade Wikipediaartiklar, som gör det enkelt att utforska ett ämne och hur det hänger ihop med näraliggande områden.

Lexisum: Låter dig göra sökning i wikipedia, och summerar innehållet i en ruta, vars storlek du själv bestämmer. Du kan alltså bestämma om du vill ha ut en a4, a5 eller a6 med informationen, för att få bra utskrifter.

Gör din röst hörd! Kommentera gärna.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.