+Meny

Gates, Jobs och estetiken i Zen

En liten rekommendation rekommendation inför stundande sommar. Har du inte läst boken Presentation Zen, gör det genast. Jag tycker  att det är ett banbrytande verk som lär ut grunderna i visuell estetik för presentatörer. Jag kan inte beskyllas för att ha ett särskilt konstnärligt öga, och därför är jag särskilt glad att de enkla reglerna i boken hjälper till enormt att skapa bra, rena och slående presentationer. Naturlighet, enkelhet och balans. Bara en sådan enkel sak som att ett budskap ofta blir mer slagkraftigt om man tar bort komponenter, och inte lägger till.

På Presentation Zens hemsida hittade jag en jämförelse mellan Steve Jobs (Apple) och Bill Gates (Microsoft) presentationer. Steve Jobs stod för enkelheten, stilrenheten, och skapade presentationer där han stod i fokus. Bill Gates skapar röriga presentationer, som skapar oordning och kaos. Eller vad sägs om Steve Jobs, som vågar stå ensam mot nedtonad bakgrund, och vet exakt vad som skall vara i fokus (nämligen han själv):

Steve Jobs

Jämfört med Bill Gates som låter röran ligga kvar bakom honom när han skall vara i fokus (han berättar här om sin livsstil, vad som kännetecknar honom – fokus borde vara glasklart på honom):

Bill Gates

För att inte tala om hur siffror och “hårda fakta” kan presenteras aptitligt, respektive mindre aptitligt. Vilket av detta, ärligt talat, etsar sig fast mest i ert huvud? Steve Jobs karakteristiska sätt:

Steve Jobs, tabell

Eller Bill Gates faktatunga, nästan stickande Powerpoint-bild:

Bill Gates

Läs hela analysen och jämförelsen mellan Steve Jobs och Bill Gates ur ett Zen-perspektiv på Presentation Zen.

P.S texten är publicerad i mitt veckobrev. Varför inte prenumerera du också

The following two tabs change content below.

Håkan Fleischer

Forskare, föreläsare och författare at Fleischer Kompetensutveckling

Håkan Fleischer är filosofie doktor i pedagogik och verksam som forskare, föreläsare och författare. Fleischer Kompetensutveckling gör bra pedagoger bättre.

Latest posts by Håkan Fleischer (see all)

Kommentera

Kommentera

Följ

RSS-flöde

Skriv in din e-postadress för att prenumerera på bloggen och få meddelande om när nytt material publiceras.

Kategorier

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet så får du en e-bok med åtta korta lektioner i retorik plus en liten bonus direkt hem i brevlådan.